Ponuka nových aj starých bytov v Žiline stále prevyšuje dopyt

16.03.2013 Žilina

Žilina 16. marca (TASR) – Ponuka nových a starších bytov v Žiline počas ostatných rokov stále prevyšuje dopyt. Voľných je zhruba 420 nových bytov, počet starších bytov je ťažké odhadnúť, pretože každá ponuka je vo viacerých realitných kanceláriách. Súčasný stav na trhu s bytmi pre TASR opísal konateľ CUSTOM.real, s. r. o., Žilina Eugen Cagáň.

Najvýraznejší posun podľa neho nastal pri nových bytoch, kde vďaka dražbe jedného z bytových komplexov klesol ich počet z 500 na približne 420. „Začal sa stavať jediný nový projekt - Slnečná terasa, kde je v prvej etape 30 bytov v prvej bytovke, zhruba so 40 percentnou predajnosťou. Niektoré staršie projekty sa kompletne dopredali, niektoré sa začali predávať a v niektorých je predaj úplne zmrazený,“ povedal Cagáň.

Ponuka starších bytov je pomerne široká, pričom ich ceny za posledné dva roky mierne klesli. „Nezrekonštruovaný trojizbový byt na sídliskách sa dá kúpiť za 700 eur za meter štvorcový (m2). Kompletne zrekonštruované byty s klasickou výmerou okolo 70 m2 sa dajú kúpiť okolo 830 – 850 eur/m2. Pri menších bytoch platí pravidlo čím menší byt, tým viac za m2. To znamená, že pri zrekonštruovaných jednoizbových bytoch a garsónkach sa dostávame až na 1000 eur/m2, čo je najnižšia cena v novostavbách,“ skonštatoval Cagáň.

Rovnako sa v ostatných rokoch v Žiline nemení ani obľúbenosť sídlisk a z toho sa odvíjajúce ceny. „Najdrahšie byty sú v centre mesta, následne na Hlinách a Vlčincoch, najlacnejšie ostávajú Hájik a Solinky, kde sú ceny rádovo o 5 až 10 percent nižšie ako na obľúbených sídliskách. Pretrváva aj veľký záujem o nájomné byty. Obstarávacia cena je nulová a ľudia sú ochotní platiť mesačne dvoj až trojnásobne vyššie poplatky ako pri bytoch v osobnom vlastníctve. Nájomné byty, ktoré stavia mesto, prideľujú žrebovaním. Okrem toho sú tu dva súkromné projekty nájomných bytov. Cena stredne veľkého bytu je okolo 300 – 350 eur za mesiac, obsadenosť je zhruba 30 až 40 percent,“ doplnil Cagáň.

V posledných rokoch podľa neho nevznikli priamo v Žiline ani žiadne veľké projekty výstavby rodinných domov. „S výnimkou Univerzitného mestečka – radových domov na Veľkom diely, ktoré sa tešia veľkej obľúbenosti. Momentálne sú predané domy, ktoré budú dokončené na jeseň 2014. Občas vznikne projekt radových domov, väčšinou ale s nízkou zastavanosťou - to znamená 5 až 10 domov. Začalo sa stavať napríklad desať radových domov na Bôriku. V okolí Žiliny je v troch etapách naplánovaná výstavba zhruba 130 rodinných domov v obci Svederník,“ uzatvoril Cagáň.
 

Vyberte región